Vancouver blog #2: Freedom
Hans woont met zijn gezin een jaar in Vancouver. In zijn blogs deelt hij zijn observaties uit het dagelijks leven, de Canadese stedenbouw en architectuur.
Deze keer schrijft hij over de schaakbordstad, mortgage helpers, basisschool ‘with a view’ en tennisbanen voor zwervers.
“Do you enjoy your new freedom?”
“Do you enjoy your new freedom?” In de eerste dagen na onze quarantaine was dit de meest gestelde vraag van de mensen die ik ontmoette. Fijn natuurlijk om weer vrij te zijn om – na onze verplichte quarantaine – te gaan en staan waar we willen, maar het is wel wennen in deze nieuwe stad, die we nog helemaal moeten ontdekken.
De kinderen moeten een plek vinden op school, we hebben nog allerlei spullen voor in huis nodig. En – als echte Hollanders – natuurlijk ook fietsen, want die hebben we niet meegenomen.
En we moeten een auto hebben. Want in dit land is er zonder auto geen vrijheid. Mijn eerste actie in deze herwonnen vrijheid was dan ook het kopen van een auto. Op die vrijheid en de auto kom ik in een volgende blog terug.
Schaakbordstad
De buurt hier is opgebouwd uit het welbekende schaakbordpatroon: Amerikaans grid. Of, zoals de inheemse bevolking (indianen) het ook wel verzeggend noemt; ‘colonial grid’.
Simpel als het is, het is wel interessant. Een blok van ca. 100x 200m met daarin losse percelen wordt omsloten door vier wegen, en heeft aan die zijden ook de formele, officiële kant. Alle voordeuren zijn hierop georiënteerd en langs de straat zijn hier in de buurt veel heel oude bomen geplant, waardoor de buurt erg groen is.
In het midden van het blok is een straat aangelegd, waar we in Nederland een gangetje of achterom zouden hebben. Deze straat ontsluit de achtertuinen, maar ook de garages, de tuinhuisjes, het vuilnis wordt hier opgehaald en ook de elektriciteit komt hier binnen. Veel breder dan het gangetje in Nederland dus, want er moet een vuilniswagen doorheen.
Stadsopbouw: alleys en laneway-huizen
Die tussenstraat of ‘alley’ zoals hij wordt genoemd biedt de mogelijkheid je perceel dus vanaf twee kanten goed te ontsluiten. In onze tuin staat zoals gezegd de dubbele garage aan de tussenstraat, maar hier in de buurt lopend kom ik heel veel verschillende bebouwing tegen.
Van een simpel tuinhuisje, werkruimtes tot complete huizen worden er gebouwd. Meestal wel gecombineerd met een of meerdere parkeerplaatsen. Deze huizen worden ook wel ‘laneway’ huizen genoemd.
Mortgage Helpers
Er zijn er een flink aantal in aanbouw of recent gerealiseerd en gemoderniseerd. Dit heeft twee redenen: ten eerste vanwege het thuiswerken, dat ook hier de norm is. Ten tweede vanwege de zeer sterk gestegen huizenprijzen. Om je een huis te kunnen veroorloven in deze buurt – maar dat geldt in feite voor bijna de gehele stad – nemen veel mensen een ‘mortgage helper’ waardoor de hypotheek haalbaar wordt. En een groot tuinhuis met een eigen toegang levert dan natuurlijk meer op dan een huurder in de kelder.
Basisschool op mooiste plek van de buurt
De school voor de kinderen blijkt twee blokken vanaf ons huis te zijn en ligt op een van de mooiste plekken in de buurt. De school ligt op de rand van een plateau, zo’n 100m hoog t.o.v. zeeniveau. Vandaar dat je vanuit de school een fantastisch uitzicht hebt over de Georgia Strait (water), Noord Vancouver (met besneeuwde bergtoppen), Downtown Vancouver en Stanley Park (natuurgebied en achtertuin van downtown). Ik vind het wel een mooi uitgangspunt om een school op zo’n mooie en aantrekkelijke plek te plaatsen.
De school is erg ruim opgezet, met grote speelplekken eromheen. Direct er naast ligt een groot park met picknicktafels, grasvelden (voetbal/honkbal), basketbalveld, diverse speeltuintjes en vrij toegankelijke tennisbanen. Ook is er een grasbowlingbaanclub, waar ik ook erg nieuwsgierig naar ben… In het midden van het park staat een gebouwtje met toiletten en een beheerderswoning. Opvallend is wel dat er verder geen voorzieningen als een restaurant of koffietent in het park zijn, maar ondanks dat vormt het park een ontmoetingsplek voor de buurt!
Tennisbanen voor iedereen
De eerste dagen van onze nieuwe vrijheid verhuisden we met onze tennisspullen vanuit de garage dus naar de tennisbanen. Zo kwam ik er achter dat de banen erg veel gebruikt worden. Er is zelfs een regel dat je als het druk is na een half uur weer achteraan moet aansluiten.
En de banen worden niet alleen door buurtgenoten gebruikt, ook heb ik er al regelmatig twee zwervers gezien die een balletje slaan. Echt een goede manier om mensen te stimuleren te sporten.”