Vancouver blog #1 The Sweeney Residence


 

Sinds februari 2021 woont Hans met zijn gezin in Vancouver. Een unieke kans om erachter te komen wat deze stad zo aantrekkelijk maakt, zich te laten inspireren en ervan te leren. In zijn blogs deelt hij zijn observaties uit het dagelijks leven, de Canadese stedenbouw en architectuur.

 
 

“The Sweeney Residence is onze nieuwe woning in West Point Grey, een wijk in Vancouver die vlakbij de campus van de Universiteit van British Columbia (UBC) ligt. In het ziekenhuis op de campus zal mijn vrouw het komende jaar werken.

Met het ziekenhuis op fietsafstand, de lagere school voor de kinderen op loopafstand en een winkelstraat om de hoek lijkt het een ideale locatie om te wonen. De ligging op de hoek van de straat met aan drie zijden vrij uitzicht, een mooie groene tuin en de dubbele garage waren voor ons voldoende redenen om het huis te huren.

 
‘De ideale locatie om te wonen: alle voorzieningen op loop- of fietsafstand.’
— Hans Schepman
 

Mortgage helper

Het is een vrijstaande woning – zoals bijna alle huizen hier in de wijk – en heeft een grote kelder, een woon- en een slaapverdieping. Verschil met NL: alle slaapkamers hebben een eigen badkamer en een inbouwkast. Wat ook anders is; het gehele huis is voorzien van een sprinklerinstallatie. En de kelder is in de loop der tijd omgebouwd tot een apart verhuurbare unit met een eigen ingang via de zijtuin.

Blijkbaar is het hebben van een huurder in huis hier vrij normaal overigens. Er is zelfs een woord voor bedacht; ‘mortgage helper’, oftewel hypotheekhulp. Daarover later meer. In ‘onze’ kelder woont een studente die toevallig een aantal jaar geleden een tijdje in Wageningen heeft gestudeerd.

Dhr. Sweeney

De oorspronkelijke bouwtekeningen van het huis kwamen we tegen bij het inruimen van de kasten. Zo komen we ook achter de naam van het huis, die gebaseerd is op de achternaam van eerste eigenaar die het in 1996 heeft laten bouwen; de heer Sweeney.

Het huis blijkt ontworpen door Acton Johnson Ostry Architects Inc, tegenwoordig Acton Ostry Architects Inc. genaamd. Volgens de website een bureau dat in 1992 is opgericht en tegenwoordig in heel Canada zeer diverse en vooral grote projecten doet (grappig: ook projecten in de categorie ‘worship’).

Compleet perceelontwerp

Interessant om te zien is dat het architectenbureau op de situatietekening ook de inrichting van het perceel heeft uitgewerkt. Niet alleen de positie van de gebouwen is aangegeven, maar er is een compleet plan met boomsoorten, begroeiing en schuttingen gemaakt. Ook is de positie en uitvoering van het om het huis gelegen openbaar terrein uitgewerkt.

Blijkbaar koop je hier niet alleen het stuk grond waar je woning staat, maar ook het deel dat wij in Nederland als stoep en openbaar groen zouden zien. En ben je dan ook verantwoordelijk om dit deel van je perceel te voorzien van bestrating en begroeiing. En het onderhoud.

 
“Blijkbaar koop je hier niet alleen het stuk grond waar je woning staat, maar ook het deel dat wij in Nederland als stoep en openbaar groen zouden zien. En ben je dan ook verantwoordelijk om dit deel van je perceel te voorzien van bestrating en begroeiing. En het onderhoud.”
— Hans Schepman
 

Mix van bouwstijlen

De woning zelf is qua uiterlijk niet anders te omschrijven dan een vreemde mix van bouwstijlen. Het ontwerp lijkt het midden te houden tussen de simpele vormen van het modernisme, maar dan met een iets te schuin plat dak, uitstekende erkers en een wat klassiek ogende afwerking aan de binnenkant.

Met uitzondering van de kelder is de woning geheel opgebouwd in houtskeletbouw, met een horizontale houten afwerking aan de buitenkant. Alles in een mosgroene kleur geschilderd. De dubbele garage in de achtertuin is in dezelfde stijl ontworpen.

Quarantaine-squashbaan

Tijdens de verplichte quarantaine na onze aankomst bleek deze garage trouwens van onschatbare waarde te zijn om toch nog wat lichaamsbeweging te kunnen hebben. Al snel hadden we er met de meegenomen tennisspullen een soort squashbaan gemaakt.

Enge buitenwereld

Vreemd hoe de wereld buiten ons eigen huis tijdens deze quarantainetijd als eng en bedreigend overkomt. Ik denk dat dit komt doordat we eigenlijk geen idee hebben wat er hier in de omgeving is en hoe de buurt in elkaar zit. En natuurlijk het feit dat we ook echt niet de tuin uit mogen gaan. Op het onttrekken aan de quarantaineplicht staan namelijk hoge boetes. We hebben begrepen dat dit zeer streng gecontroleerd wordt; zo worden buurtbewoners gebeld met de vraag foto’s te sturen van je locatie. We houden ons dan ook maar netjes aan de regels.

Basecamp voor ontdekkingen

Waar we ons tijdens de quarantaine in ons huis in Nederland vooral beperkt voelden, vormt The Sweeney Residence voor ons nu een veilige plek in een verder onbekende, vreemde en nieuwe wereld die we hopelijk snel kunnen gaan ontdekken!”