De Verbinding Heerjansdam


 

Hoe realiseer je een nieuwe buurt die sociale samenhang en verbinding stimuleert en het welzijn van mensen centraal staat? Bij de inschrijving voor deze tender waren dit de belangrijkste vragen waar we antwoord op wilden geven.

Ontmoeting centraal

De locatie aan de Heer Janstraat was oorspronkelijk bebouwd met 14 ouderenwoningen met een plantsoen. Dit plantsoen vormde jarenlang een centrale plek in de wijk en bood ruimte voor groen en activiteiten voor de buurt. In de door de gemeente gewenste nieuwe opzet werd deze ruimte uitgegeven voor woningbouw waarmee deze plek zou verdwijnen.

In de door ons voorgestelde stedenbouwkundige opzet liggen de woningen rond een centrale ontmoetingsruimte waarmee we deze plek voor de buurt kunnen behouden. We bouwen zo voort op wat er was, maar gebruiken dat tegelijk om de nieuwe buurt te versterken. Om het belang van deze plek te onderstrepen stellen we ook voor een buurthuis in de plannen op te nemen.

Welzijn win-win

Zowel voor de opdrachtgever, de gemeente, de nieuwe bewoners en voor de omwonenden vormt deze opzet een positieve impuls omdat er zo:

  • meer woningen kunnen worden gerealiseerd;

  • meer draagvlak in de bestaande wijk wordt gecreëerd;

  • betere stedenbouwkundige inpassing ontstaat;

  • het buurtgevoel en de sociale veiligheid wordt versterkt.

 
 
 
“Een schoolvoorbeeld van hoe de benadering vanuit mens en natuur resulteert in een uniek plan.”

— Hans Schepman
 

Houtbouw

In ons ontwerp stellen we een mix van betaalbare en middeldure eengezinswoningen en appartementen voor. Deze zijn zo opgezet dat ze in hout gerealiseerd kunnen worden. Alle woningen zijn voorzien van een goede privebuitenruimte en aan de straatzijde van een veranda. Deze veranda’s zorgen voor een ruimte aan de straatzijde die toevallige ontmoetingen stimuleert, waarmee de onderlinge samenhang en sociale veiligheid wordt vergroot.

Natuurinclusief

In de bebouwing zijn verschillende maatregelen opgenomen om de biodiversiteit te versterken. In de gevels zijn nestkasten geïntegreerd. Platte daken worden voorzien van een groen dak en in de openbare ruimte worden de bestaande bomen zoveel mogelijk gehandhaafd of herplant. Ook is er veel ruimte gereserveerd voor waterberging in WADI’s. Bewoners worden bij de aankoop van hun huis aangeboden in samenwerking met een tuinarchitect de inrichting van hun tuin te ontwerpen. Zo wordt aandacht voor biodiversiteit, waterberging en natuurinclusieve maatregelen geborgd in de plannen.

 

Project: uitwerking als partner bij Juli Ontwerp B.V.

Opdrachtgever: BM van Houwelingen B.V.

Beelden: Juli Ontwerp B.V.