Prijsvraag | Roquefort Woerden
Hoe geef je vorm aan sociale huurwoningen voor ouderen waarbij de basisopzet een oplossing biedt voor maatschappelijke problemen als eenzaamheid, onveiligheid, anonimiteit, gebrek aan gemeenschapszin en eigenaarschap? Bij het ontwerp voor deze tender in Woerden hebben we daarom geluk en gezondheid voor de bewoners centraal gesteld.
Sociale verbindingen
Hierbij wordt gebruik gemaakt van inzichten uit de omgevingspsychologie. Uit onderzoek blijkt dat Geluk en Gezondheid het meest worden gestimuleerd door het ontwerpen van woonomgevingen die collectiviteit tussen bewoners ondersteunen, waar je als bewoners invloed hebt op je woonomgeving en waar je woonomgeving je helpt gezonder te leven. En juist in een groene woonomgeving komt dit uitstekend tot zijn recht.
Dit hebben we gedaan door op drie niveaus maximaal in te zetten op sociale verbindingen en creëren we door:
De individuele woning; door leefruimtes (woonkamer, eetkamer) aan gemeenschappelijke routes te leggen zodat toevallige ontmoetingen worden gestimuleerd en sociale controle mogelijk is;
Het bouwblok; door looproutes langs de woningen te leiden en het creëren van ontmoetingsplekken in, op en bij het gebouw om zo gemeenschappelijk activiteiten te stimuleren.
De wijk; door het gebouw een rol te geven in de wijk. Bewoners de mogelijkheid te bieden om samenwerkingen aan te gaan met de naastgelegen kerk ‘het Baken’. Door ruimtes te delen en activiteiten te stimuleren.
Stedenbouwkundige opzet
RoqueFort Snellerpoort heeft een zeer markante ligging aan het water achter de reeds bestaande kerk ‘Het Baken’ en is goed zichtbaar vanaf het spoor. De nieuwbouw op deze plek zal daarmee een belangrijk en gezichtsbepalend gebouw worden voor dit nieuwe gedeelte van Snellerpoort en Woerden. Maar de ligging nabij al deze mobiliteiten maakt de locatie ook behoorlijk complex met een zware geluidsbelasting vanaf het spoor en de omliggende wegen.
Architectonische uitwerking
Het plan is opgebouwd uit drie bouwblokken met elk een eigen uitstraling. In de eerste plaats het bouwblok (de drager) dat is uitgevoerd in hetzelfde metselwerk als de kademuur. Een lichtbruine tint metselwerk die ook goed toegepast kan worden als kadewand omdat de te verwachten vervuiling niet zichtbaar is. Er is gekozen voor een eenvoudige structuur met vierkante gevelvlakken waarin verschillende invullingen zijn gemaakt, met kozijnen in verschillende afmetingen, afgewisseld met verspringende metselwerk vlakken.
In de tweede plaats de bouwblokken (architectonische accenten) die we hebben geplaatst op markante plaatsen van het gebouw, zoals de beide entrees, de toegang van het binnenterrein en als markant volume aan de zijde van het plein voor de kerk. Deze blokken staan op de kademuur. De gevels contrasteren met de kademuur en zijn opgebouwd uit rood/bruin metselwerk met een repeterende structuur van rechthoekige vlakken. Deze vlakken zijn afwisselend ingevuld met kozijnen tot de grond voorzien van een Frans balkon, vlakken met verspringend metselwerk en kozijnen met een iets terugliggende metselwerk borstwering. Deze blokken hebben een fraaie dakrand uitgevoerd in verticaal metselwerk.
In de derde plaats bouwblokken in geel/grijs metselwerk met een horizontale verdeling. Dit komt terug in de horizontale betonbanden en kozijnvlakken. Ook komt dit terug in het feit dat we deze blokken aan de waterkant met vier beuken hebben geschakeld. Afhankelijk van de ligging zijn deze blokken voorzien van Franse balkons (Noordzijde), volledig uitkragende balkons (Oostzijde) of half inpandige balkons (straatzijde).
Binnenterrein
Op maaiveld realiseren we de gevraagde 100 parkeerplaatsen. 30% van de parkeerplaatsen worden geschikt gemaakt voor bezoekers en worden uitgevoerd als openbare parkeerplaatsen. De overige parkeerplaatsen zijn exclusief voor bewoners en worden uitgevoerd als stallingsplek. Op het parkeerterrein zelf is ruimte gemaakt voor 3 grote bomen. De parkeerplaatsen zullen deels worden overdekt met pergola’s die we laten begroeien en deels worden voorzien van een dek en bruggen waar een ontmoetingsplek is bedacht.
Alle woningen worden vanaf het binnenterrein ontsloten. De woningen met balkons aan de straatzijde worden voorzien van een galerijontsluiting. Om de lengte van de galerijen te doorbreken wordt op enkele plekken een verbreding gemaakt. Zo maken we ruimte voor ontmoetingsplekken. De doorzonappartementen aan het water worden voorzien van een gecombineerde galerij met privebalkon aan het binnenterrein. Tussen de priveterrassen plaatsen we privacyschermen en plantenbakken waardoor een (door de bewoner te maken) groene afscheiding ontstaat.
Project: uitwerking als partner bij Juli Ontwerp B.V.
Opdrachtgever: Bebouw Midreth B.V.
Beelden: Juli Ontwerp B.V.